Erektiohäiriön hoito – keinoja on monia

Erektiohäiriön hoito – keinoja on monia

Erektiohäiriön hoito lähtee kartoittamalla syyt häiriölle. Erektiohäiriöön voi saada apua ja hoitovaihtoehtoja on monia.

Miesten erektiohäiriöt ovat yleisiä. Erektio voi olla vaikea säilyttää tai ylipäänsä saada se. Ajoittaiset ja tilapaiset erektiohäiriöt ovat tavallisia, eikä niistä tarvitse huolestua. Jos erektion kanssa on ollut pulmaa useamman kuukauden ajan, voidaan puhua erektiohäiriöstä ja siihen voi lähteä etsimään apua, jos siitä on omasta mielestä haittaa seksielämälle.

Erektiohäiriöt voidaan jakaa lieviin, keskivaikeisiin ja veikeisiin erektiohäiriöihin. Lievä erektiohäiriö ilmenee vaikeutena ylläpitää erektiota tilapäisesti. Yleensä lievällä erektiohäiriöllä ei ole merkittävää vaikutusta seksuaalielämään. Keskivaikea erektiohäiriö sen sijaan jo vaikuttaa. Vaikeassa erektiohäiriössä seksielämä on vaikeutunut ja vähentynyt huomattavasti.

Erektio tarkoittaa sitä, kun penis täyttyy verellä ja jäykistyy. Niin voi käydä kiihottuessa tai se voi olla luonnollinen tapa reagoida johonkin ärsykkeeseen.  Se ei siis aina tarkoita, että ihminen automaattisesti haluaa seksiä, jos penis on erektiossa. Virtsarakko voi täytenä vaikuttaa siihen, että veri pakkautuu penikseen helpommin, esimerkkinä aamuerektiot.

Erektio on siis tavallinen ja normaali kehon reaktio, joka voi ilmetä missä vaiheessa päivää tahansa ja millaisessa tilanteessa tahansa. Lähes jokainen on joskus kokenut luultavasti, kuinka tahaton erektio ilmenee epäsopivalla hetkellä ja vastaavasti erektio on voinut jäädä vajaaksi juuri silloin kuin se olisi ollut tarpeen. Varsinkin ikääntyessä, erektiohäiriöt ovat väistämättömiä. Ne voivat ilmetä sooloseksin yhteydessä ja yllättäen yhteisessä seksissä.

Erektiohäiriöiden fysiologiset syyt

Erektiohäiriöiden syitä voi olla monia. Niihin on kuitenkin olemassa apukeinoja, eikä tilanne monellakaan ole toivoton. Aina löytyy apuja. Joillakin ihmisillä testosteronitason vajaus ja vaihtelu voi olla syynä erektiohäiriöön. Yleensä kun testosteronitasoihin tulee iän myötä vajausta, aamuerektiot voivat usein hävitä. Jos epäilee testosteronivajausta voi kääntyä lääkärin puoleen. Testosteronivajausta voi aiheuttaa myös stressi, ylipaino tai kivesvammat tai -vauriot tai se voi olla seurausta jostakin vakavammasta sairaudesta. Testosteronivajaus voi näkyä esimerkiksi myös alakuloisena mielialana, seksuaalisena haluttomuutena ja ylipäätään väsymyksenä ja voimattomuutena. Lääkäri osaa antaa ohjeet korjaavaan hoitoon.

Verenkiertohäiriöt ovat yleisiä erektiohäiriöiden aiheuttajia. Samoin monet sairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhaseen liittyvät toiminnat. Joskus taas eturauhasongelmat tai peniksen rakennepoikkeavuudet voivat aiheuttaa pulmia erektion kanssa. Erektion ylläpitoon ja saavuttamiseen voi heikentävästi vaikuttaa keskus- ja ääreisverenkiertoa vahingoittavat sairaudet. Eri sairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet saattavat myös olla erektiohäiriön taustalla. Jos epäilee jonkin fysiologista syytä, on silloinkin hyvä käydä lääkärin tarkistuksessa.

Elämäntavoilla on myös merkitystä erektioon.  Tupakointi, ylipaino, alkoholin liikakäyttö voivat olla epäedullisia erektion kannalta. Samoin stressi ja vähäinen liikunta saattavat vaikuttaa erektioon.  Myös miehet voivat harjoittaa lantionpohjan lihaksistoaan, sillä se parantaa verenkiertoa penikseen. Harjoittelua kannattaa tehdä säännöllisesti ja pitkäjänteisesti hyödyn saavuttamiseksi.

Erektiohäiriöiden psykologiset syyt

Erektiohäiriöiden taustalla voi olla myös monia psykologisia tekijöitä. Suorituspaineet tekevät yhdelle, jos toiselle erektiolle hallaa. Huoli siitä, kuinka suoriutuu seksistä tai pelko epäonnistumisesta luo turhia paineita erektiolle. On muistettava, ettei erektio kuulu olla tunnin kestävä olotila, vaan on ymmärrettävä, että erektiolle voi olla tyypillistä väillä pehmetä. Se on ihan normaalia.

Heikko itsetunto ja seksuaalinen häpeä voivat olla syynä erektion saamisen ongelmiin tai ylläpitoon. Erektio voi häiriintyä, jos huonot seksikokemukset tai omasta kehosta noussut häpeä muistuttavat tarpeettomasti taustalla. Voi olla, että yksi seksikokemus, joka näyttäytyy epäonnistumisena, voi tarvita viisi eheyttävää, positiivista kokemusta tilalle.

Myös raskauden tai seksitaudin saamisen pelko hankaloittavat erektiota. Toisaalta joillakin voi kondomin käyttö olla erektiota häiritsevä tekijä.

Kumppanin kanssa erektiohäiriön taustalla voi olla kommunikointiongelmat. Vastavuoroinen, avoin ja kunnioittava kommunikointi ovat seksitaidoista ehkä tärkein. Parisuhteessa muutenkin valtataistelut, väärinkäsitykset ja ongelmat saattavat olla erektiohäiriöiden psykologisia syitä.

Erektiohäiriön hoito

Erektiohäiriön hoidossa on hyvä, että ymmärretään, että vaivaan on saatavilla apua, eikä sen hetkinen tilanne tarvitse olla loppuelämän kestävä tila. Erektion kannalta on hyvä rentoutua ja rauhoittua. Liian kova yrittäminen voi saada päinvastaisen tuloksen. Usein onkin niin, että taustalla on suorituspaineet ja vaikeus heittäytyä seksiin voivat olla ne pahimmat jarrut.

Itsehoitona on hyvä myös kiinnittää huomioita elämäntapoihin. Terveet elämäntavat, joihin kuuluu monipuolinen ravinto, liikunnan harrastaminen, itsensä hyväksi kokeminen ja sopuisat ihmissuhteet ovat kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osia. Ne tukevat myös seksuaalista hyvinvointia.

Erektio voi olla paljon puhuva esimerkiksi kokonaisvaltaisesta terveydestä. Lääkärin menemistä ei kannata turhaan arastella. Erektiohäiriö voi paljastaa jonkun muun hoitoa tarvitsevan terveydellisen pulman, kuten sepelvaltimotaudin, johon tarvitaan lääkärin arviointia. Erektioon liittyvää problematiikka voidaan hoitaa myös lääkityksellä ja tarvittaessa pistoshoidoilla. Myös hormonikorvaushoito lääkärin ohjauksesta voi tuoda avun.

Myös seksivälineillä voidaan tuoda helpotusta erektiohäiriöihin. Muun muassa penispumput ja penisrenkaat ovat seksin apuvälineitä, joilla voi saada apua erektioon. Penispumppu nostattaa erektion ja penisrengas estää virtaavan veren palaamista takaisin niin, että erektio lopahtaa.

Myös seksuaaliterapiaan hakeutumista ei kannata poissulkea mahdollisena hoitona. Joskus seksuaalineuvontakin riittää tai vaihtoehtoisesti parisuhteessa olevat voivat hyötyä pariterapiasta. Keskustelu voi olla osa ongelman hoitoa.

Erektio ei ole sama asia kuin seksuaaliset taidot. Seksiä voi harrastaa monin eri tavoin; erektiota vaativaa yhdyntä ole se ainut keino.


BOODSCHAPPENMAND (0)

U heeft nog geen producten toegevoegd aan uw winkelwagen