Mistä seksuaalinen halu ja himo ovat peräisin?

Mistä seksuaalinen halu ja himo ovat peräisin?

Mistä seksuaalinen halu syntyy? Mitä himokkaan ihmisen aivoissa ja kehossa itse asiassa tapahtuu?

Seksiä varten täytyy olla seksuaalisesti halukas. Halukkuus ei kuitenkaan riitä finaaliin eli orgasmiin, jota varten täytyy myös kiihottua niin henkisesti kuin fyysisestikin. Mutta pelkkä kiihottuminenkaan ei yleensä riitä orgasmiin. Laukeamista varten täytyy tehdä jotakin seksuaalisesti tyydyttävää eli harrastaa seksiä yksin tai yhdessä.

Seksologi Tarja Sandberg kuvaa seksuaalista halua herkkuna, esimerkiksi salmiakkina tai suklaana. Herkkua alkaa tehdä mieli, kun sitä ei ole pitkään aikaan saanut. Ja herkkua ajattelee koko ajan juuri silloin, kun sitä ei voi saada. Kun herkkua sitten saa, sitä pitää syödä niin paljon, että himo katoaa joksikin aikaa. Seksuaalinen halu on siis kuin karkinhimo. Joskus tekee mieli, joskus taas ei.

Miksi ihminen kokee seksuaalista halua niin voimakkaasti? Tutkijoilla on monenlaisia mielipiteitä asiasta. Toisten mielestä halu on biologisen kehityksen tulosta, sillä suvun jatkamiseksi ihmisellä täytyy olla halu harrastaa seksiä. Toisten mielestä halu on puolestaan opittua, malli seksin haluamiseen tulee ympäristöstä varsinkin nykypäivänä. Mutta miten oli satoja vuosia sitten, kun ei ollut nykyisenlaista seksiä pursuavaa yhteiskuntaa? Haluttiinhan silloinkin. Tämän vuoksi biologinen selitys halulle on monen mielestä loogisempi. Halu on ikään kuin sisäänrakennettu ihmisen ominaisuus. Toisilla se on vahva, toisilla heikompi, mutta kaikilta se jossain vaiheessa löytyy.

Kuinka pian ihminen kiihottuu?

Nainen kostuu, mies jäykistyy, molempien hengitys tihenee. Osa kiihottumisreaktiosta näkyy ja tuntuu ulkoisesti. Biologiselta kantilta katsottuna seksuaalisen kiihottumisen tarkoituksena on valmistella seksin molemmat osapuolet yhdyntään. Eläimillä kiihottumisen tarkoituksena on parittelu ja suvun jatkaminen, tunnepuolella eläimet eivät niinkään tunne ihmisille tuttua kiihottumisen tunnetta ja halua. Ihminen onkin ainoa nisäkäs, jolle kiihottumisella on emotionaalista merkitystä kehittyneempien aivojen ja tietoisuuden vuoksi.

Kiihottumista varten tarvitaan sopiva kiihoke. Jokainen kiihottuu erilaisista asioista ja kiihokkeet voivat vaihdella. Toisinaan riittää tuhma sana, toisen tuoksu tai hipaisu, toisinaan kiihoketta täytyy etsiä vaikkapa eroottisista filmeistä. Aina kiihottuminen ei käy sormia napsauttamalla. Esimerkiksi stressi voi aiheuttaa ohimenevästi sen, että tavallisesti kiihottavat asiat eivät tunnukaan yhtäkkiä niin kiihottavilta.

Joskus kuulee sanottavan, että nainen tarvitsee enemmän aikaa kiihottumiseen kuin mies. Tuore tutkimus on kuitenkin osoittanut, että miehet ja naiset kiihottuvat kutakuinkin yhtä nopeasti saatuaan itselleen sopivan kiihokkeen. Kiihottumisaika on tutkimuksen mukaan keskimäärin 10 minuuttia sekä miehillä että naisilla.

Mikä on orgasmin merkitys?

Miksi ihminen saa orgasmeja? Onko naisen orgasmilla yhtäläinen merkitys kuin miehen orgasmilla?Orgasmi on monelle kaikessa yksinkertaisuudessaan seksuaalisen kiihottumisen huippu eli laukeaminen, jonka vaikutuksesta monet tuntevat nautintoa ja hyvää oloa. Orgasmin saavuttamiseksi kehon ja aivojen on tehtävä tiivistä yhteistyötä, sillä psyykkinen kiihottuminen johtaa yleensä fyysiseen hyvänolon tunteeseen eli orgasmiin.

Ihminen on ainoa nisäkäslaji, jonka naaras voi saada orgasmin. Säännöllisten kiima-aikojen puuttuessa evoluutio on kehittänyt naisille kyvyn saada orgasmin, jotta nainen olisi halukas paritteluun ja tunnetasolla sitoutumaan mieheen. Toisen teorian mukaan nainen on orgasmin jälkeen tarpeeksi raukea pysyäkseen hetken makuullaan, jotta siemenneste pysyisi sisällä mahdollisimman pitkään ja hedelmöitys olisi varmempi.

Naisen orgasmi on aikojen saatossa ollut ristiriitainen aihe. Viktoriaanisella ajalla naisen kiihottuminen oli sairaus, hysteria. Sitä hoidettiin orgasmein tietämättä, mitä naisia rauhoittavat väristykset oikeasti olivat. Freud ajatteli 1900-luvun alkupuolella, että nainen siirtyi aikuisen tasolle alkaessaan saamaan klitorisorgasmien sijasta emätinorgasmeja. Nykyisin onneksi tiedetään, että yhtä oikeaa orgasmia ei ole olemassakaan, eikä kiihottuminen ole enää sairaus.

Siinä missä miesten orgasmilla on selkeä tarkoitus suvunjatkamisessa, on naisen orgasmin tarkoitus ollut epäselvä. Ovatpa tutkijat jopa esittäneet, että naista ei ole alun perin edes suunniteltu saamaan orgasmia. Niin tai näin, sekä miehen että naisen orgasmi tuntuu yhtä nautinnolliselta, eikä mikään enää estä toteuttamasta tervettä halua yksin tai yhdessä, välineillä tai ilman, huvikseen tai hedelmöittyäkseen.


BOODSCHAPPENMAND (0)

U heeft nog geen producten toegevoegd aan uw winkelwagen