Itsesaastutuksesta itsetyydytykseen – historiaa

Itsesaastutuksesta itsetyydytykseen – historiaa

Kaukana on nykymaailman käsitys itsetyydytyksen terveysvaikutuksista, kun sitä vertaa muutaman sadan vuoden takaisiin käsityksiin itsesaastutuksen vaaroista. Sooloseksiä on harrastettu varmasti koko ihmiskunnan historian ajan enemmän tai vähemmän, mutta aina se ei ole ollut hyväksyttävä muoto seksuaaliselle tyydytykselle. Ironista kyllä, itsetyydytyksen arvellaan olevan nykymaailmassa yleisin seksin muoto.

Onan ja läikytetty siemen

Kristillisen kirkon kanta keskeytettyyn yhdyntään ja itsetyydytykseen on ollut aikojen saatossa lähinnä kielteinen. Vanhassa testamentissa kerrotaan Onanista, joka kieltäytyy siittämästä lasta kuolleen veljensä vaimolle, ja läikytti siemennesteensä toistuvasti maahan. Tästäkös Jumala suuttui ja surmasi Onanin salamalla. Tarinaa on tulkittu pääasiassa keskeytettynä yhdyntänä, mutta siitä on usein päätelty, että myös itsetyydytyksessä siemen menee hukkaan. Onanin nimestä juontuu vanhahtava termi onanoida, jota vielä silloin tällöin näkee käytettävän itsetyydytyksen merkityksessä.

Itsetyydytys oli ensin synti, mutta 1700-luvulla alettiin ajatella myös terveysvaikutuksia. Siinä missä sooloseksin ajatellaan nykyaikana olevan terveyttä edistävää toimintaa, oli se muutama sata vuotta sitten jopa hengenvaarallista. Käsitys itsetyydytyksen epäterveellisyydestä oli luultavasti ainakin osittain peräisin rohdoskauppiailta, jotka keksivät uuden tavan tienata erilaisilla lääkerohdoksilla julistaessaan itsesaastutuksen terveyshaitoista.

Hengenvaarallinen synti

Onanin läikytetystä siemenestä ei ollut enää paluuta, sillä kristinusko kielsi itsesaastutuksen Pyhän Augustinuksen aikakaudella 354–430 jaa. Enemmän ja vähemmän kiellettynä se pysyi Suomessakin 1960-luvulle saakka, tosin ”terveydellisistä” syistä.

Yleinen käsitys oli, että esimerkiksi miehille masturbointi aiheutti siemennesteen puutostilan, joka puolestaan aiheutti muun muassa heikkoutta, näön samentumista, kiputiloja, hermosairauksia ja päänsärkyä. Itsesaastutus saattoi myös johtaa mielisairauteen tai jopa kuolemaan.

Paremman väen naiset eivät onanoineet

Muuan Helsingin yliopiston hygienian professori kirjoitti 1900-luvun vaihteessa runsaasti oppaita ja artikkeleita itsesaastutuksesta. Hänen mielestään onanointi oli yleistä kaikkien yhteiskuntaluokkien pojilla ja miehillä. Naisetkin saattoivat onanoida, mutta silloin kyseessä olivat saastaisissa olosuhteissa elävät naiset, eivätkä suinkaan paremman väen kauniimmat osapuolet. Professori myös arveli, että heikkohermoisuuden syynä oli onania. Tänä päivänä lähes kaikki ihmiset olisivatkin heikkohermoisia professorin logiikan mukaisesti ajateltuna.

Amerikkalainen tapa estää lasten itsetyydyts pakkokeinoin ei koskaan rantautunut Suomeen yhtä suuressa mittakaavassa. Esimerkiksi John Harvey Kellogg (joka muuten oli maissihiutaleet keksineen Will Kelloggin velipoika) esitti, että tyttöjen itsetyydytyksen estämiseksi klitoriksen päälle pitäisi kaataa ihoa syövyttävää fenolia. Pikkupoikien esinahat piti hänen mielestään ympärileikata ilman puudutusta, sillä leikkauksesta aiheutuva kipu oli sopiva rangaistus, jonka jälkeen poika tuskin yrittäisi tyydyttää itseään uudestaan.

Ei itsesaastutusta

Vähitellen asenteet alkoivat kääntyä ja 40-luvulla termistä itsesaastutus luovuttiin ja tilalle otettiin itsetyydytys. Masturboiminen ei vieläkään ollut hyväksyttävää, mutta sitä ei enää ajateltu niin haitallisena toimintana kuin aikaisemmin. Kuitenkin vasta 60-luvun lopulla itsetyydytyksestä alettiin kirjoittaa luonnollisena toimintona ihmisen seksuaalisessa kehityksessä. Yleinen käsitys oli kuitenkin, että masturbointi oli vain kehitysvaihe, joka jää pois ihmisen aikuistuessa. Vielä tänäkin päivänä itsetyydytykseen suhtaudutaan kielteisesti joissakin kulttuureissa, toisissa sitä puolestaan vaalitaan esimerkiksi hedelmällisyyden merkkinä.

Tämän päivän käsitys on, että itsetyydytys on luonnollinen tapa saada seksuaalista mielihyvää ja sillä on useita positiivisia terveysvaikutuksia. Useissa tutkimuksissa on todettu, että miehistä yli 90% ja naisista noin 70% tyydyttää itseään jossakin elämänsä vaiheessa. Lähes kaikki tekevät sitä, mikset siis sinäkin?


BOODSCHAPPENMAND (0)

U heeft nog geen producten toegevoegd aan uw winkelwagen