Kuukuppi

Kuukuppi

Kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista tai luonnonkumista  eli lateksista valmistettu vaihtoehto kertakäyttöisille kuukautissuojille kuten siteille ja tamponeille. Sen käyttö on helppoa ja ennen kaikkea ekologista. Kuukautiskuppi sopii lähes jokaiselle, jolla on kuukautiset. Kuukuppi on siis kuukautissuoja. Nimensä mukaisesti se on muodoltaan kuppi, jonka pohjassa on pieni ”kahva” tai ”antenni”, miksi ikinä sitä haluaakaan kutsua. Malli voi hieman vaihdella valmistajasta riippuen, mutta käyttöperiaate on kaikilla sama. Kuukuppi viedään taiteltuna emättimen sisään, jossa se avautuu luonnolliseen muotoonsa. Kuukautisveri valuu kuukuppiin ja tietyn väliajoin se tyhjennetään.

Miten kuukuppia käytetään?

Valitse kuukupin koko sen mukaan oletko synnyttänyt ja onko kuukautisvuotosi runsasta. Kokovaihtoehtoja on yleensä kaksi. Yleensä synnyttäneet ja yli 30 –vuotiaat valitsevat isomman koon. Koon valintaan voivat vaikuttaa myös, kuinka vahvat lantionpohjan lihakset sinulla on tai kuinka alhaalla kohduunsuusi on. Ennen käyttöä pese ja desinfioi kuukuppi huolellisesti.  Muista myös huolellinen käsihygienia!

Voit harjoitella kuukupin laittamista paikoilleen missä tahansa kuukautiskiertosi vaiheessa. Tutustu ensin sormesi avulla emättimesi anatomiaan, joka jokaisella on yksillöllinen. Kuukuppi asetelleen emättimen alaosaan, kohdunsuun alapuolelle.  Vie kuukuppi taiteltuna emättimeen ristiselkää kohti ja anna sen avautua kokonaan. Pyöräytä sitä paikoillaan, jotta se asettuu tiiviisti.

Ensimmäisillä kokeilukerroilla voi lisätä hieman vesiliukoista liukuvoidetta, jotta kupin sisäänvieminen olisi helpompaa. Testaa myös erilaisia taittelutekniikoita, joilla saat laitettua kupin parhaiten paikoilleen.  Ei ole väliä, oletko istualteen vai seisten, tärkeintä on, että olet rento. Kupin pohjassa on siis ”kahva”, jolla voit myös ohjata asettamista ja testata, muodostuuko alipainetta, jota kupin onnistunut käyttö vaatii. Vältä vetämistä siitä voimakkaasti, jottei se repeäisi irti. Sitä ei ole siis suunniteltu ulosvetämistä varten.

Kuukupin poisottaminen emättimestä onnistuu siten, että puristat kuppia alaosasta niin, että alipaine poistuu ja  sen jälkeen vedät sen varovasti ulos.  Apunasi on oma lantionpohjanlihaksistosi. Kokeilemalla ja harjoittelemalla löydät varmasti itselle parhaimman tavan tähänkin.

Kuukuppi tyhjennetään noin kahdesta neljään kertaan vuorokaudessa. Eli se voi olla paikoillaan emättimessä jopa 12 tuntia kerrallaan, myös yöunillasikin. Kaada kuukautisveri wc-pönttöön ja sitten huuhtele kuppi viileällä vedellä, jotta verestä ei jää pysyviä tahroja.  Kyse on vain estetiikasta – käytännössä tahrat eivät haittaa. Viileän huuhtelun jälkeen voit pesuun käyttää lämpimämpää vettä ja mietoa saippuaa. Kuukautisten välillä kannattaa kuukuppi aina desinfioida kiehuvalla vedellä.

Jos kuukautisveresi vuotaa ohi kupin, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa, onko kuppi auennut kunnolla ja ettei se ole liian ylhäällä kohdunsuuhun nähden. Kuten usein, kaikki uudet asiat vaativat opettelua, niin myös kuukupin käyttö. Mutta kun tutustut ja harjoittelet tarpeeksi, on kuukupin käyttö yksinkertaista.

Miksi kuukuppi on hyvä valinta?

Ekologisuutensa ja helppokäyttöisyyden lisäksi kuukautiskupin eduksi voidaan lukea myös emättimen kosteustasapainon pysyminen neutraalina. Se ei kuivata emättimen herkkiä limakalvoja kuten esimerkiksi tamponit. Kuukuppi on myös siitä hyvä, että veri ei pääse hapettumaan kupissa, eikä näin ollen synny hajua, jota tamponeita ja siteitä käytettäessä yleensä ilmenee.

Ekologisen kuukupista tekee se, ettei sitä tarvitse kuukautisten päätyttyä heittää pois ja ostaa uutta. Oikein säilytettynä ja puhtaudesta huolehdittuna samaa kuukuppia voi käyttää vuodesta toiseen. Pitkällä tähtäimellä kuukupin hankinta tulee myös edulliseksi.

Vaikka kuukautiset ovat hyvin luonnollinen osa elämää, ei moni silti halua, että kuukautissuojan siivekkeet tai tamponin naru näkyvät bikinien raosta. Kuukautiskupin käyttö ei näy minnekään. Huomaamattomuutensa ansiosta sitä voi siis käyttää uidessa ja urheillessa. Voit harrastaa seksiä kuukautisten aikana, mutta ennen yhdyntää kuukuppi kannattaa poistaa.

Lue ostamasi kuukupin tuoteseoste huolellisesti, niin saat vielä lisää tietoa.


YOUR CART (0)

No Products in the Cart